MNick

Ezért horkol a kutyusod

10 ok, ami a kedvenced horkolásának hátterében állhat.

kép: northfoto

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is horkolhatnak: egyes fajtáknál normális lehet, de sokszor azt is jelezheti, hogy valami nincs rendben. Kwane Stewart szerint ha a horkolás egyenletes és erőteljes, illetve felkelti az álmából az ebet, akkor bizony itt az ideje meglátogatni az állatorvost. Az sem a legjobb, ha a gazdit kelti fel a zaj az éjszaka közepén. A jó hír az, hogy a horkoláson nagy eséllyel könnyen segíteni lehet. Íme, a 10 leggyakoribb oka annak, hogy a kutyusod horkol:

Eldugult orr

Könnyen eldugíthatja valami a kutya orrát vagy a torkát, akár egy apró játékdarab, vagy egy kis étel. Nem kell sok, hogy az ilyesmi meggátolja a természetes légzést, és horkolást okozzon.

Felépítés

Bizonyos fajták többet horkolnak, leginkább a rövidebb orrú ebek, a mopszok, vagy a bulldogok. Ettől függetlenül ezeknél a fajtáknál is belefér egy vizsgálat néha a biztonság kedvéért.

Allergia

A kutyák is érzékenyek lehetnek bizonyos dolgokra, és allergia is kialakulhat nálunk: por, pollen, parfüm vagy más állatok is kiválthatják a reakciót.

Elhízás

Kedvenceink ötven százalékát érinti a túlsúly az APOP felmérései szerint: ez a légzésre is nagymértékben hatással lehet.

Gyógyszerek

Néhány orvosság, fájdalomcsillapító, izomlazító, nyugtató hat a légzőszervek működésére is: ezek közül néhány ellazíthatja a kérdéses területen lévő izmokat, ami miatt a kutyus horkolni kezdhet alvás közben.

Fogproblémák

Egy lyukas fog is állhat a horkolás hátterében. Ez később más komoly problémát is okozhat, hiszen a fertőzés más szervekre is átterjedhet, ezért sem árt időben észrevenni.

Passzív dohányzás

Kell még egy ok, hogy felhagyj a cigivel? A kutya egészségét is legalább annyira veszélyeztetheti a dohányfüst, mint az emberét. Horkolás, de akár asztma is kialakulhat miatta.

Penészgomba

Ezt talán nem is kell ragozni, hiszen a penészgomba elszaporodása mindenféle légúti megbetegedés alapja lehet, akárcsak az emberek esetében.

Az orrnyálkakártya gyulladása

Egy kutya is megfázhat, ha nem vigyázunk rá, ennek egyértelmű következményeinek egyike pedig a bedugult nózi és a tüsszögés, nehézkes légzés, na meg a horkolás.

Rossz alvópóz

Lehetséges, hogy van olyan póz alvás közben, ami miatt az eb horkolni kezd: azok a kutyák, akik a hátukon alva alszanak el, bizonyítottan többet horkolnak, mint azok, akik összegömbölyödve vagy hason szoktak.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!